Skriv ut

En enkel men väldigt god kaka med semmelsmak. Du har säkert ätit det man brukar kalla Sverigekaka eller pensionärskaka. Detta är en variant med semmelsmak.

Ingredienser

Skala

180 gr ägg (3 stora)

270 gr strösocker

180 gr vetemjöl

10 gr bakpulver

8 gr kardemumma, mortlad

100 gr kokhett vatten

Fyllning

100 g smör

100 gr mjölk

15 gr vaniljsocker

50 gr mandelmjöl

50 gr florsocker

8 gr kardemumma, mortlad

vatten

Instruktioner

Sätt ugnen på 180 grader. Förbered en springform med att klämma ett bakplåtspapper i botten och smörj kanterna.

Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Rör ner det ihop med vattnet i smeten. Häll smeten i formen och sryk ut så att du får en jämn yta. Grädda kakan ca 30 minuter. Låt den svalna i formen.

Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölk och vaniljsocker.

Mixa mandelmjöl och florsocker och tillsätt vatten i omgångar så att du får en bredbar konsistens. Tillsätt kardemumma.

Dela kakan på mitten till två bottnar. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred på mandelfyllningen på den understa bottnen. Lägg den andra botten (med den kladdiga sidan mot bottnen) ovanpå fyllningen. Täck med plast och låt gärna kakan stå och safta till sig några timmar.

Pudra över florsocker.