Skriv ut

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Mördegsrutor med vanilj- och hallon bakade i långpanna. Om du gillar vaniljhjärtan kommer du att känna igen dig och älska dessa kakor.

Ingredienser

Skala

Botten

420 gr vetemjöl

10 gr bakpulver

135 gr socker

15 gr vaniljsocker

250 gr smör, rumsvarmt

2 ägg

Vaniljkräm

60 gr äggula

90 gr socker

1/2 vaniljstång

20 g maizena

250 g mjölk

20 g Smör

150 gr hallon

Instruktioner

Blanda snabbt ihop alla ingredienserna till degen och dela degen i två delar. Lägg i kylen.

Vaniljkräm

Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång, skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 3 minuter medan du rör. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången, plasta och låt svalna i kylen.

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Kavla ut den ena delen av degen på ett bakplåtspapper och lägg i botten på en långpanna ca 20*30 cm. Bred på vaniljkrämen och strö över hallonen. Kavla ut den andra deghalvan på ett bakplåtspapper och lägg degen mot hallonen och dra bort bakplåtspappret. Tryck till och jämna till kanterna och gör lite små hål i degen tex med en gaffel så att ev kondens kommer ut när kakan gräddas. Baka kakan i ca 30 minuter. Låt kakan kallna i formen. Sikta florsocker över kakan och skär i bitar.