Skriv ut

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Det finns så många sätt att baka surdegsbröd på och jag skall verkligen inte säga att detta är det bästa. Men efter att ha provat en del recept funkar detta bra för mig. Prova dig fram, våga göra fel, testa och testa igen!

Ingredienser

Skala

Surdeg

50 gr rågsurdeg

200 gr vatten

120 gr rågmjöl

Degen

surdegen allt utom 50 gr ( som du sparar till nästa gång du skall baka)

350 gr  vatten

600 gr vårvetemjöl/ vetemjöl special

20 gr salt

Instruktioner

Blanda surdegsgrunden med vatten och mjöl i en bunke. Låt stå i rumstemperatur tills den kommit igång och blivit luftig och bubblig. Om den inte kommit igång efter 6–10 timmar kommer det bli svårt att baka bröd med den.

Då kan du låta den stå några timmar till för att sedan hälla bort allt utom lite på botten och mata den på nytt.

Spar undan en klick av den bubbliga surdegen i din burk. Detta ska du ha till nästa gång du vill baka. Burken förvarar du i kylskåpet.

Blanda surdeg, vatten, mjöl i bunke och arbeta i köksmaskin till en slät och elastisk deg. Tillsätt salt och arbeta ytterligare 5 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa  mellan 4 -6 timmar.  Jag brukar vika min deg ca 2 ggr i timman de först två timmarna.

När degen jäst upp ordentligt tar du upp den på ett mjölat bakbord. Forma till ett stort runt bröd genom att vika in kanterna så du spänner degen mot mitten och vända den upp och ner. Jag brukar göra några frallor och ett lite större bröd av denna sats. Principen är densamma utan du väljer form. Frallor/ baguetter jäser inte i jäskorg utan de för jäsa direkt på plåten

Mjöla ovansidan ordentligt. Lägg en bakduk i ett jäskorg och strö över lite mjöl. Lägg degen med den släta sidan nedåt i jäskorgen och vik över bakduken.

Låt brödet jäsa ytterligare en gång i kylskåp 8–12 timmar.

Värm ugnen till 250 grader. Jag brukar använda en baksten som jag sätter in i ugnen innan jag sätter på ugnen så att det blir ordentligt varm. Vänd upp brödet på ett bakplåstpapper och snitta ytan. Jag brukar använda en brödspade och lägga bakplåtspappret med brödet på direkt på bakstenen. Grädda frallor ca 10 minuter och stort bröd ca 40  minuter.

Låt svalna på ett galler.