Skriv ut

En smidig och ruskigt god kaka som både passar som dessert och till fikat. Och det bästa är att den går att variera i det oändliga. Med olika sorters curd, med vispgrädde, vaniljkräm, olika bär och frukter.

Skala

Ingredienser

Botten

5 äggvitor

200 gr mandelmjöl

200 gr florsocker

Mandelspån till formen

Smör, rumstempererat till formen

Blodapelsincurd

3 blodapelsiner

135 gr strösocker

10 gr majsstärkelse

2 ägg

2 äggulor

50 gr smör, rumstempererat

Montering

100 gr turkisk yoghurt

Blodapelsinfiléer

Oxalis

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Spänn ett bakplåtspapper i botten på en springform ca 24 cm i diameter. Smörj ordentligt och bröa med mandelspån. Blanda mandelmjöl och florsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner mandeln pch florsockret. Häll smeten i formen och grädda kakan ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen och lägg den därefter på ett serveringsfat.

Tvätta blodapelsinerna noggrant. Koka upp saft från apelsinerna samt rivet skal från alla tre ihop med strösocker. Vispa ihop äggen och maizena. Häll sockerlagen över äggblandningen och blanda. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 83 grader. Ta av från värmen, passera genom en sil och tillsätt smöret. Plasta mot ytan och låt curden sätta sig. Gärna över natten.

Montering

Bred ett lager turkisk yoghurt på kakan. Bred därefter blodapelsincurd. OM du känner att det blir för mycket curd kan du med fördel spara den och äta till rostat bröd. Garnera efter tycke och smak.