Skriv ut

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Att göra dessert till många kan vara lika roligt som lite komplicerat i hemmaköket. Denna dessert passar fint att förbereda. Bäst gör du de olika momenten en eller flera dagar innan och så monterar du samma dag. Jag gjorde dessa i engångsglas även om det inte är hållbart och miljövänligt med den enkla anledninger att jag inte äger så många passande glas eller burkar. Receptet räcker till 50 personer.

 

Ingredienser

Skala

Lemoncurd

675 gr strösocker

5 hela ägg

10 äggulor

Saft och finrivet skal från 10 citroner

250 gr smör

Havrecrumble

500 gr smör

250 gr havregryn

350 gr strösocker

600 gr vetemjöl

20 gr vaniljsocker

Citroncheesecake

1000 gr cream cheese

1000 gr vispgrädde

50 gr vaniljsocker

300 gr florsocker

45 dl  lemoncurd

Montering

500 gr färska jordgubbar

Citronmeliss

Instruktioner

Lemoncurd

Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en tjockbottnad gryta. Värm blandningen till 83 grader under tiden som du rör med en slickepott.

Ta av från spisen och sila curden genom en sil så att du blir av med citronskalsrester och ev koagulerat ägg. Tillsätt smöret och rör tills det har smält.  Låt curden svalna i rumstemperatur innan du sätter den i kylen.

Havrecrumble

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.Blanda alla ingredienser till det blir en smulig deg.  Strö ut degen på tre plåtar som du täckt med bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Ta ut och låt svalna.

Citroncheesecake

Se till att både grädde och cream cheese är riktigt kalla. Lägg sedan cream cheese, grädde, vanilj och florsocker i en bunke och vispa i köksmaskin eller med elvisp tills det blir fast och krämigt. Vänd försiktigt ner lemoncurden i cheesecakekrämen.

Montera desserten

Börja med att lägga lemoncurd och citroncheesecaken i spritspåsar.Strö lite crumble i botten av glasen. Spritsa två bollar av cheesecake bredvid varandra. Spritsa sedan två mindre bollar lemoncurd. Lite mer smul och upprepa en gång till. Avsluta med en liten boll cheesecake och dekorera med en halv jordgubbe och citronmelissblad.