Skriv ut

Riktigt saftiga och goda saffranslängder med mandel, smör och socker.

Ingredienser

Skala

Saffransdeg

225 g vatten

25 g saffranslag ( Om du inte har saffranslag så blanda 2 påsar saffran 1 g med 25 g vatten och låt stå några minuter.)

575 g vetemjöl special

100 g socker

100 g smör

1 litet ägg

35 g jäst

1 tsk salt

Fyllning

125 g mandelmjöl

125 g socker

100 g smör

15 g vatten

Sockerlag

100 g socker

100 g vatten

Äggstrykning

1 ägg

1 tsk vatten

1 nypa salt

Topping

Pärlsocker

flisad mandel

Instruktioner

Blanda alla ingredienserna förutom salt till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet i ca 5 minuter. Tillsätt salt och öka

hastigheten till medel och kör minst 5 minuter, tills degen släpper kanterna, är homogen, blank och har bra glutenutveckling. Ta ur bunken och platta ut till en rektangel.

Plasta och lägg i kylen i 1 timma.

 

Blanda alla ingredierna till fyllningen.

Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull och koka upp. Låt svalna.

Vispa ihop ägg, salt och vatten till äggstrykningen.

 

Ta ut degen ur kylen. Kavla ut till en rektangel som är 20 cm bred och så lång som den blir. Degen ska vara ca 4 mm tjock. Bred på fyllningen.

Rulla ihop till rulle. Dela rullen i 2 eller 3 längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. ( Jag brukar ibland baka mina längder i formar och då blir det 3 st)

Klipp öron som du viker åt varsitt håll. Tryck till hörnen. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.

 

Värm ugnen till 220 grader varmluft. Pensla längderna med ägg och strö på flisad mandel och pärlsocker. Sätt in längderna i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 190 grader.

Baka i ca 15 minuter. Baka gärna en plåt i taget. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ut från ugnen och låt svalna.