Skriv ut

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Alltså, jag älskar choklad och chokladkola. Om jag sen får lite flingsalt till så är jag vansinnigt nöjd!

Ingredienser

Botten

·       150 g smör

·       270 g farinsocker (3dl)

·       110 g (2 st) ägg

·       90 g vetemjöl (1 ½ dl)

·       3 g  flingsalt (1 krm)

·       60 g  kakao (1 ½ dl)

·       5 g  bakpulver (1 tsk)

·       5 g vaniljsocker (1 tsk)

 

Chokladkola

·       260 g vispgrädde (drygt 2 ½ dl)

·       135 g strösocker (1 1/2 dl)

·       210 g ljus sirap (1 1/2 dl)

·       150 g mörk choklad

·       150 g smör

 

Dekoration

·       80 g chokladägg

·       Flingsalt

Instruktioner

Botten

  • Sätt ugnen på 160 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  • Smält smöret och blanda i sockret. Låt svalna.
  • Blanda smörblandningen med äggen, ett i taget.
  • Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i smeten och rör ihop.
  • Häll i formen och grädda i mitten på ugnen i cirka 22  minuter.
  • Låt svalna och ställ sedan i kylen någon timma.

 

Chokladkola

  • Blanda alla ingredienserna till kolan utom smöret i en kastrull. Låt koka på medelvärme till 117 grader,  ca 15 minuter tills den tjocknar under omrörning.
  • Rör sedan ner smöret så att det blir en jämn krämig smet. Häll på kall browniebotten.
  • Hjälp till att bred ut kolan över om det behövs. Låt svalna i kylen minst 3-4 timmar. Dekorera med flingsalt och chokladägg.