Butterkaka fylld med mandelmassa och vaniljkräm

Fyllning
300 g mandelmassa
200 g smör, rumstemperatur
25 g ljus sirap (0,5 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
2 tsk mortlad kardemumma

Vaniljkräm
60 g äggula (3 st)
60 g socker (0,75 dl)
25 g maizena (0,5 dl)
1 vaniljstång
250 g mjölk (2,5 dl)
20 g smör (osaltat)

Fördeg
500 g mjölk (5 dl), rumstemperatur
30 g jäst
180 g strösocker (2 dl)
500 g vetemjöl (8 dl)

Tillsätt i fördegen
150 g smör, rumstempererat
6 g salt (1 tsk)
320 g vetemjöl (5,5 dl)

Fyllning
Blanda mandelmassan med smöret, lite åt gången, tills du har en slät fyllning. Blanda i ljus sirap, kardemumma och vaniljsocker.
Vaniljkräm
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna ner i mjölken. Koka upp mjölk, frön och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull.
Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka allt i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter.
Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt.

Vetedeg
Smula ner jästen i din degblandare och häll över rumstemererad mjölk. Blanda runt tills jästen löst upp sig.
Blanda i strösocker och 8 dl av vetemjölet, knåda till en lös och fin en deg. Har du en köksassistent rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5-10 minuter på låg hastighet. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 20 minuter.
Blanda i resterande ingredienser som smör, salt och 5,5 dl vetemjöl i fördegen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig, elastisk och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge.
Smörj två runda springformar med smör på sidorna och lägg bakplåtspapper i botten.
Kavla ut degen 3 mm tjock, bred på mandelfyllning, rulla ihop till en rulle. Dela degen i 16 lika stora bitar och lägg åtta bitar i varje form med den skurna sidan uppåt. Lägg en duk över och låt jäsa 60-80 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader. Pensla kakorna med ägg och strö över pärlsocker. Spritsa i vaniljkräm i varje bulle och grädda mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg, ta ut och låt svalna.