Skriv ut

Den här kakan må se oansenlig ut men är barnsligt god. Sött, syrligt, kladdigt och jättegott!

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

Blåbärscurd

Denna sats blåbärscurd räcker till 2 st kakor. Du kan med fördel spara den i kylen i en månad och den är också jättegod att ha till scones eller rostat bröd.

225 g blåbär 1 paket frysta funkar fint

1 citron finrivet skal och juice

1 st ägg

2 äggulor

135 g (1 ½ dl)  strösocker

50 g smör i kuber

Kladdkaka

3 st ägg

270 g (3 dl) strösocker

175 g vit choklad

175 g smör

200 g (3 ¼ dl) vetemjöl

1/2 tsk salt

1/2 tsk bakpulver

1 citron, skalet

Fyllning

1/2 sats av blåbärscurden enligt recept ovan

Garnering

Florsocker

Instruktioner

Blåbärscurd

Koka upp blåbär och låt puttra i några minuter, mosa ner blåbären genom en finmaskig sil i en bunke så du får bort allt skal. Vispa ner socker, ägg, äggulor, citronjuice och citronskal i en kastrull. Värm på låg värme på spisen och rör  hela tiden tills krämen har tjocknat, det tar ca 10 minuter. Ställ av och rör ner smöret, rör tills smöret smält helt och du har en glansig blåbärscurd. Häll ner i två rena glasburkar, förvara i kylen så håller den i ca 4 veckor.

Kladdkaka

Sätt ugnen på 170 grader.

Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt, gärna på hög hastighet i maskin.

Smält vit choklad och smör i en kastrull på låg värme eller i micron.

Tillsätt choklad- och smörblandningen i äggsmeten.

Sikta ner vetemjöl, salt, citronzest och bakpulver och rör runt tills väl blandat.

Spänn bakplåtspapper i botten på en springform och smörj kanterna. Ringla över blåbärscurd och dra i cirklar med en gaffel.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 22 minuter.

När kakan har svalnat, ställ in den i kylskåpet i 1 dygn så den hinner sätta sig ordentligt. Pudra över florsocker innan servering