Råglimpa

Saftig och smakrik råglimpa

7 dl kokande vatten
0.5 msk salt
9 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrö

50 gram jäst
1 dl ljummet vatten
0.5 dl mörk sirap
1 msk brödkryddor (tex anis, fänkål och kummin)
8- 9 dl vetemjöl special

1 dl kaffe till pensling
1 msk sirap till pensling

Blanda rågmjöl, salt och häll över det kokande vattnet. Täck med plastfolie. Låt stå i 8-12 tim.
Rör ner jästen, kryddorna, vatten, sirap och vetemjöl. KLör minst 10 minuter i assistent.
Låt vila i 20 min.
Forma 2 runda limpor
Jäs limporna på plåt under bakduk i minst 30 min.
Grädda limpor i 190 grader ca. 1 tim
Pensla de varma limporna med kaffe/sirapsblandning. Låt svalna under bakduk

2 kommentarer

  1. Marianne

    Bakat detta bröd sen förra sommaren då min dotter hittade detta recept. Riktigt gott rågbröd men lite kladdigt inuti. Ska jag tillsätta mer mjöl eller beror detta på hur jag förvara det efter bakning.?

    • mattiascelinder

      Hej! Vad kul att ni hittat receptet. Jag tänker spontant att du ska grädda det lite längre för det borde inte bli kladdigt inuti. Om du är lite osäker är ett bra tips att mäta temperaturen och limpans innetemperatur bör vara 97-98 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 mattiascelinder

Tema av Anders NorenUpp ↑