Skriv ut

Två desserter i en.

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

Mördeg

120 g smör

60 g florsocker

180 g vetemjöl

15 g äggula

Fyllning

1 vaniljstång

450 g vispgrädde

150 g mjölk

120 g strösocker

150 g äggulor

Instruktioner

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.

Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra pajformen med löstagbar kant, skär sedan bort överflödig deg.

Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter. Ta ut från frysen och grädda pajskalen mitt i ugnen tills dom fått en gyllenbrun färg, ca 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.

 

Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk och socker. Låt koka upp och ta från värmen.

 

Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner den varma mjölken lite i taget. Vispa tills allt är väl blandat.

 

Sänk temperaturen i ugnen till 100°C.

 

Häll fyllningen i pajskalet och baka pajen 1–1 ½ timme eller tills smeten har satt sig. Låt pajen svalna i rumstemperatur och strö sedan på strösocker och bränn av med en brännare.

CREME BRULEE PIE

INGREDIENTS

For the pastry

120 g of butter

60 g of powdered sugar

180 g of flour

15 g of egg yolk

Filling

1 vanilla pod seed

450 g of cream

150 g of milk

120 g of sugar

150 g of egg yolks

INSTRUCTIONS

Preheat the oven to 180 degrees celcius. Mix all the ingredients together for the pastry into a dough.

Roll out the dough to a square, about 3 mm thick, and prepare a baking tin with removable base. Put the dough in and cut off any excess dough.

Make some holes in the dough with a fork and put in the fridge for 20 minutes. Remove from the fridge and bake until golden, for about 15 minutes. Let cool.

 Split the vanilla pod and scrape out the seeds. Add it all into a pot together with the milk, cream and sugar. Being to a boil and then remove from heat. Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna.

Put the egg yolks in a bowl and whisk down the warm milk mixture little by little. Whisk until mixed well.

Lower the temperature to 100 degrees celcius.

 Pour the filling on top of the pie crust and bake for 1-1,5 hours or until the filling is done. Let it cool in room temp and then sprinkle some sugar on top and burn (optional).

Enjoy!

Did you try this recipe?

Use the hashtag #kostymbagaren and tag me on instagram @kostymbagaren!