Svensk sommar är lika med jordgubbar, rabarber och fläderblommor! Här kommer ett recept på fläderblomssaft som är både enkelt och gott! Tänk att spara sommaren på flaska och om du inte dricker upp den är den perfekt att använda i sockerlag, som smaksättning och passar utmärkt att fukta anslagsbottnar när du skall göra en saftig tårta.

Nygjord fläderblomssaft

2 liter saft

40 blomklasar fläder
4 citroner
80 gr citronsyra
2 liter vatten
2 kg socker

Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.
Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
Koka upp vattnet och häll det över flädern.
Sätt på ett lock och ställ kallt, minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.
Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
Rör i socker. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.
Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.