Skållat havrebröd

Skriv ut

Fantastiskt gott och  smakrikt bröd proppat med fibrer.

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

Dag 1

75 gram rågsurdegsgrund

110 gram vatten

90 gram rågmjöl

Skållning

40 g havrekross

40 g havregryn

75 g solrosfrön

35 g linfrön

0.5 msk salt

2 dl kokande vatten

Dag 2

25 gram jäst, blå

2 dl kallt vatten

100 g sirap

165 gram grovt rågmjöl

120 gram vetemjöl

surdegen från dag 1

skållningen från dag 1

Instruktioner

Blanda surdegsgrund, vatten och rågmjöl i en skål. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten. Den ska vara luftig och bubblig när den är klar.

 

Blanda havrekross, havregryn, solrosfrön, linfrön och salt i en skål och slå på kokande vatten. Rör om och täck med plastfolie. Låt stå över natten i rumstemperatur.

 

Dag 2:

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt sirapen och arbeta in mjölet. Häll i surdegen och skållningen från dag 1.

Arbeta degen i maskin minst 20 minuter. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.

Smörj en bakform som rymmer 2 liter noggrant och häll i dagen. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader, sätt in brödet längst ner i ugnen och sänk värmen till 175 grader.

Grädda brödet ca 50 minuter till innertemperaturen nått 98 grader.

 

Låt brödet vila minst en timme, helst till nästa dag, innan du skär upp det.

 

1 kommentar

  1. Carola Åkesson

    Hej! Rågsurdegsgrund, var hittar jag recept eller är det något jag kan köpa på ICA eller någon annanstans?

    Mvh/ Carola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 mattiascelinder

Tema av Anders NorenUpp ↑