Skriv ut

Det här är ett riktigt gott bröd med både sötma, sälta och lite olika strukturer.

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

300 g vetemjöl special

200 g rågsikt

100 g finmalt rågmjöl

450 g kallt vatten

120 g surdeg

100 g torkade aprikoser

20 g salt + en klick honung

Garnering

200 g pumpakärnor

Flingsalt

Instruktioner

Börja med att blanda mjöl och vatten till en kladdig deg. Täck skålen med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter. Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Täck skålen med lock och låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter till.

Addera salt, honung och aprikoser och blanda ihop till en smidig deg.

 

Täck skålen och titta sen till degen varje timma och vik degen. Efter ca 4 timmar är det dags att forma bröden.

 

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och och dela upp i två delar. Forma varje del till en rund boll och täck med en kökshandduk. Låt ligga ca 10 minuter.

 

Klä 2 formar med bakplåtspapper och forma sen bröden en sista gång. Blöt en linnehandduk och rulla degen där, så att den får en fuktig yta. Rulla sedan i pumpakärnor och lägg i varsin form.

Täck med kökshandduk och låt stå i rumstemperatur ca en timme innan de plastas in. Ställ in i kylen över natten.

 

Nästa dag:

Sätt ugnen på 230 grader och placera en baksten i ugnen och låt den bli ordentligt varm. Strö på flingsalt.

Snitta bröden innan gräddning. Grädda ca 25-30 minuter tills bröden fått fin färg.