Skriv ut

En riktigt maffig vegansk chokladtårta

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

Tårtbottnar (3st)

4 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl ljus sirap

3 dl neutral rapsolja (+ extra till formen)

7 1/2 dl vetemjöl

4 1/2 tsk bakpulver

2 1/4 dl kakao

3 tsk vaniljsocker

6 dl havredryck

Chokladkräm

4 1/2 dl sojabaserad vispbar grädde

400 g vegansk mörk choklad

Rabarberkompott

200 g rabarber

100 g socker

1/2 pressad citron

Frosting

200 g växtbaserad “färskost” (typ “på mackan”)

75 g margarin, rumstempererat (mjölkfritt)

2 dl florsocker

Garnering

Jordgubbar

Instruktioner

Tårtbottnar

Sätt ugnen på 175°C.

Olja 3 formar med löstagbar kant ca 18 cm i diameter (för 20 bitar) eller 3 engångsformar.

Rör ihop socker, sirap och olja. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vänd ner de torra ingredienserna tillsammans med havredrycken i sockerblandningen.

Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.Låt svalna i formarna.

Chokladkräm:

Värm sojagrädden i en kastrull. Ta från värmen och häll över den hackade chokladen. Rör till en slät kräm. Häll chokladkrämen i en spritspåse och låt svalna i rumstemperatur eller kyl.

Rabarberkompott

Skär cenimeterstora bitar av rabarbern. Koka ihop rabarber, socker och citron tills rabarbern är mjuk. Häll över i bunke, plasta mot ytan och låt kallna i kylen.

Frosting

Vispa ihop den växtbaserade färskosten med margarinet till en fluffig smet.

Ha sedan i florsockret och vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Rör försiktigt i rabarberkompotten.

Montering

Lossa bottnarna. Lägg en botten på serveringsfatet. Spritsa en ring av chokladkräm runt ytterkanten av botten. Fyll med raberberfyllning i mitten. Upprepa med nästa botten. Avsluta med chokladkräm på toppen och runt om.

Dekorera med jordgubbar.