Ibland tröttnar jag på smulpajer! Här är ett relativt enkelt recept på en god blåbärspaj med mycket blåbär, sprött mördegsskal och en mjuk, söt och härlig italiensk maräng.

Blåbärspaj med italiensk maräng. De små svarta prickarna i marängen är blåbärspulver som jag provade att smaksätta marängen med.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 gr smör
½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk ägg, uppvispat

Pensling
2 msk ägg, uppvispat

Fyllning
4 blad gelatin
400 gblåbär
1 lime, rivet skal
1½ dl strösocker

Italiensk maräng

50 g (½ dl) vatten
270 g (3 dl) strösocker
135 g (4-5 st) äggvitor

Så här gör du

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg vetemjöl, smör i bitar, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i skålen matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt 2 matskedar uppvisat ägg och kör tills det bildas en degboll.
Ta upp och tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Låt pajformen stå kallt 30 minuter. Nagga botten och pensla botten med uppvispat ägg. Grädda pajbotten i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.
Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Blanda blåbären med limeskal och strösocker i en kastrull och koka upp tills sockret smält. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i kastrullen. Rör om. Bred ut fyllningen i pajskalet. Låt pajen svalna.
Häll vatten och strösocker i en liten kastrull på spisen och sätt på hög värme. Sockerlagen ska koka till 121 grader.
Häll äggvitan i en ren bunke och börja vispa på låg hastighet i en köksassistent eller med en elvisp. När sockerlagen nått 115 grader kan du börja vispa äggvitan på något högre hastighet.
Sänk hastigheten något och häll i sockerlagen med tunn stråle i bunken under konstant vispning. Vispa marängen tills den svalnat av.

Lägg marängen i spritspåse med lämplig tyll och spritsa marängen på pajen. Färgsätt den med gasbrännare.