Lakritskola med havssalt

Att koka egen kola är inte alls svårt. Den sköter sig nästan själv. Det värsta är att när den är färdig kokad måste den stå några timmar för att sätta sig och det kan vara en stor utmaning i alla fall för mig. OM du inte redan har en termometer så rekommenderar jag att du köper en – det blir så mycket enklare och bättre resultat.

Sött, salt och lakrits – mums!

3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk havssalt
2 msk lakritspulver
extra havsalt att strö på toppen

Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till 175 grader. Rör försiktigt då och då.
Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.
Hetta samtidigt upp grädde, smör, havssalt och lakritspulver i en annan kastrull.
Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan.
Rör försiktigt ned blandningen av smör och grädde. Det kommer då att bubbla och fräsa.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till 124 grader.

Häll upp smeten i en form och strö havsalt på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.

1 kommentar

  1. Carola Åkesson

    En fråga, vilken sorts termometer rekommenderar du?
    Mvh/Carola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 mattiascelinder

Tema av Anders NorenUpp ↑