Härlig semmelkrans. Se till att inte vispa grädden för hårt. Tänk mjuka toppar.
Jag har gröpt ur bullen lite för att få plats med extra mycket fyllning.
Och så rejält med florsocker hör till en semla.

Denna deg räcker till ca 3 mindre kransar enligt bilden. Men du kan göra en krans och sen göra ”vanliga” semlor, bullar eller längder av denna goda och saftiga deg. Valet är ditt!

Fördeg
250 g mjölk
250 g vetemjöl
20 g jäst
5 g kardemumma

Deg, resten
100 g strösocker
10 g havssalt
200 g vetemjöl
100 g smör, rumstempererat

Fördeg
Allt blandas väl i ca 5 minuter.
Låt ligga ca 40 minuter.

Deg, fortsättning
Tillsätt socker, salt och mjöl.
Knåda degen i ca 15 minuter.
Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter.
Låt degen vila ca 1 timme.
Väg bullarna, ca 40 gram/styck, forma dem runda. Lägg in en ring på en plåt med bakplåtspapper men med lite mellanrum så att de har lite jäsutrymme.
Denna deg räcker till ca 3 kransar i den storlek jag gjorde. Men du kan välja själv att göra en krans och sen göra vanliga semlor eller släta vetefullar av resten. Jag brukar
låta min ”vanliga” semlor väga ca 70 gr.
Låt kransarna jäsa ca 3,5 timmar under duk.
Baka sedan i 210 grader i ca 10 minuter.

250 g mandelmassa
25 g mandel, mald
25 g mandel, hackad
2 g kardemummakärnor, mortlade
10 g vaniljsocker
45 g florsocker
75 g mjölk

Servering
5 dl vispgrädde
florsocker