Skriv ut

En riktigt god tårta med mandelbottnar och sjuden smörkräm. Ibland kallas den Oscar ll:s tårta men denna variant kan nog bäst förklaras med att den liknar den frysta variant som finns att köpa i livsmedelsbutiker – men så mycket godare.

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

150 g mandelmjöl

5 st äggvitor

180 gr strösocker

Smörkräm:

5 st äggulor

150 gr mjölk

15 gr maizena

90 gr strösocker

175 g smör

Garnering:

50 g mandelspån

Instruktioner

Botten:

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker i omgångar under fortsatt vispning tills du har en fast och blank maräng. Vänd försiktigt ner mandelmjölet. Rita två cirklar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper och fördela smeten jämnt på dessa. Grädda i 160 grader varmluft i 22 minuter. Låt svalna.

Lägg mandelspånen till garnering på en plåt och rosta dem i ugnen på ca 175 grader varmluft tills de fått färg.

Blanda alla ingrediener till smörkrämen förutom smöret i en kastrull. Värm under konstant omrörning till krämen tjocknar. Tryck krämen genom en sil och tillsätt smöret i omgångar tills allt är blandat. Plasta mot ytan och låt svalna i rumstemperatur. Sätt sen in i kylen.

Lägg en botten på serveringsfatet. Lägg hälften av krämen på och lägg därefter nästa botten. Täck tårta med resterande kräm och strö över de rostade mandelspånen. Låt gärna tårtan stå – den blir ännu godare dagen efter.