Skriv ut

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Älskar en saftig butterkaka! Jag använder mitt vanliga vetedegsrecept och just denna gång har jag fyllt med äpple och choklad.

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

Butterkaka 2 st

Vetedeg

250 gr vatten

575 gr vetemjöl special

100 gr smör

100 gr socker

12 gr nystött kardemumma

35 gr jäst

7 gr salt

1 ägg

Fyllning

200 gr smör

40 gr socker

40 gr florsocker

20 gr vaniljsocker

200 gr hackad mörk choklad

Äppelkompott alt äppelmos

1 ägg att pensla med 

Glasyr

25 gr mjölk

20 gr smör

180 gr florsocker

Instruktioner

Kör alla ingredienser til degen i maskin minst 5 minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare minst 5 minuter till degen släpper kanterna. Ta upp degen och platta ut och slå in i plastfolie. Låt vila i kylskåp ca 2 timmar till den är kall.

Blanda smör, socker, flosocker och vaniljsocker till fyllningen. Förbered två formar med löstagbarbotten med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna.

Kavla ut degen till en rektangel ca 30 *70 cm. Bred på smörfyllningen. Bred på äppelkompott och strö över chokladen ( Jag brukar använda pellets så slipper jag hacka.)

Rulla ihop degen och skär ca 16 bullar. Lägg 8 bullar i varje form med smittytan uppåt. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Brukar ta ca 2 timmar. Pensla med uppvispat ägg.

 

Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Sätt i kakorna i ugnen och sänk temperaturen till 190 grader. Grädda i ca 14-18 minuter.

 

Låt svalna.

 

Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull på låg värme. Ringla över butterkakorna.