Skriv ut

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vår äldste son Eric han älskar blåbärscheesecake och denna variant tycker han är världens bästa. Prova gärna du också och se om du håller med honom?

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

Botten

100 g smör

14 digestivekex

Fyllning

600 g rumstempererad färskost

3 rumstempererade ägg

180 g florsocker

2 tsk vaniljpasta

20 g vetemjöl

150 gr rumstempererad turkisk yoghurt

100 g blåbär, frysta

Blåbärskompott

2 gelatinblad

200g frysta blåbär

2 msk citronsaft

tsk vaniljsocker

5 msk strösocker

Instruktioner

Cheesecake

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform ( 24 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare. Blanda ihop smör och smulor och tryck ut det i botten på springformen. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 min.

RÖR, inte vispa,  ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, salt och vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Rör försiktigt i de frysta blåbären så att de inte färgar smeten för mycket.

Ta ut formen ur ugnen, låt ugnen stå kvar på 175 grader och fyll formen med cheesecake-fyllningen.

Ställ en djup form med vatten längst ner i ugnen. Ställ cheesecaken på gallret och sänk till 125 grader så fort du ställt in den i ugnen.

Låt den gräddas i 75 minuter. Cheesecaken kommer att vara lite vobblig när den är klar. Låt den svalna i rumstemperatur och låt den därefter kallna och sätta sig i kylen i några timmar.

Blåbärskompott

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter.

Koka upp de frysta blåbären tillsammans med strösockret och rör om hela tiden tills allt är blandat.

Smält gelatinet i den varma blåbärsblandningen. Låt det svalna till ca 28-30 grader och häll sedan kompotten ovanpå den kylda cheesecake. Bred ut så att du får ett jämnt lager. Ställ i kyl och låt stelna.

 

English recipe – Blueberry Cheesecake

Ingredients

For the crust
100 grams of butter
14 digestive cookies

Filling
600 grams of cream cheese
3 eggs
180 grams of powdered sugar
2 tsp of vanilla paste
20 grams of flour
150 grams of turkish yogurt
100 grams of frozen blueberries

Blueberry Compote
2 gelatine sheets
200 grams of frozen blueberries
2 tbsp of lemon juice
1 tsp of vanilla powder
5 tbsp of sugar

Instructions

For the cheesecake

Preheat oven to 175 degrees celcius and prepare a baking tin (24 cm). Melt the butter in a pan. Mix the digestive cookies until they’re crumbs. Mix the butter and crumbs together and put in the bottom of the tin. Bake for 10 minutes.

Mix, dont whisk, together the cream cheese & powdered sugar until a smooth batter. Add 1 egg at the time while mixing. Add the yogurt, vanilla, salt & flour. Mix until combined. Mix in the blueberries lastly.

Take the baking tin from the oven and pour in the filling. Lower the oven temperature to 125 degrees celcius and put a bowl with water at the bottom of the oven and then put in the cheesecake.

Bake for about 75 minutes. It’s supposed to be a bit wobbly when finished. Let cool in room temp and then in the fridge for a few hours.

Blueberry Compote

Put the gelatin sheets in cold water for 5 minutes.

Boil the frozen blueberries together with the sugar and mix until combined.

Melt the gelatin sheets in the blueberry mixture. Let cool until it’s about 28-30 degrees and then pour it over the cold, finished cheesecake. Put in the fridge again until cold. Enjoy!