Skriv ut

Ja,  ni vet – helt vanlig svensk hederlig sirapslimpa. Relativt sött bröd – perfekt tillsammans med salt pålägg.

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

50 g jäst

700 g mjölk

2 tsk salt

100 g smör, rumsvarmt

100 g ljus sirap

540 g rågsikt

500 g vetemjöl special

Instruktioner

Kör alla ingrediserna till degen utom salt på låg fart i 5 minuter i en köksmaskin med degkrok. Tillsätt salt och kör ytterligare minst 5 minuter på medelfart till degen har bra glutenutveckling och släpper kanterna.

Låt degen vila ca 20 minuter. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter. Låt limporna jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar i rumstemperatur

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in limporna i ugnen och sänk direkt värmen till 180 grader. Grädda dem längst ner i ca 50 min. Låt bröden svalna i formarna.