Skriv ut

Mina bästa tips för få saftiga bullar som smakar mycket saffran är att köpa hela saffranspistiller och koka en sockerlag med en skvätt cognac i och låta den dra ett par veckor i kylen. Följ sen receptet nedan och pensla lussekatterna med ägg när de kommer UT från ugnen.

.

  • Av: mattiascelinder
Skala

Ingredienser

450 gr vatten

1150 gr vetemjöl special

200 gr socker

200 gr rumsvarmt smör

50 gr saffranslag ( 5 gr saffran, 50 gr vatten, 25 gr socker och en skvätt cognac)

70 gr jäst

15 gr salt

1 ägg

60 russin

Äggstrykning

1ägg

Lite vatten

Lite salt

Instruktioner

Blanda alla ingredienser och kör i degblandare ca 10 minuter. Dela upp degen i ca 70 gr bitar. Låt degen vila några minuter så spänningen släpper.

Rulla varje degbit så den blir ca 30 cm och rulla ihop som en lussekatt och tryck ett russin i varje ända. Tryck ner ordentligt

Sätt ugnen på 50 grader och sätt en långpanna med vatten i botten av ugnen. Sätt i lussekatterna i ugnen och stäng av ugnen. Låt jäsa 1-2 timmar.

Ta ut bullarna och långpanna ur ugnen. Höj temperaturen till 200 grader. Grädda en plåt i taget ca 5-8 minuter. Pensla dem direkt med ägg när de kommer ut.