Skriv ut

En urgod, enkel och blåbärskaka eller paj med färskostfyllning. Du vet både crunchigt, mjukt, saftigt och supergott.

  • Av: mattiascelinder
Skala

Ingredienser

180 gr vetemjöl

120 gr havregryn

90 gr strösocker

10 gr bakpulver

10 gr vaniljsocker

200 g smör

Fyllning:

200 g blåbär

0,5 dl socker

10 gr maizenastärkelse

2 ägg

10 gr vaniljsocker

200 gr färskost – tex Philadelphia

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smörj en pajporm med löstagbar botten ca 22 cm i diameter. Blanda alla torra ingredienser till smuldegen. Tillsätt smöret i bitar och nyp ihop degen. Tryck ut hälften av smulet i botten av formen. Vispa ihop ägg, socker, vaniljsocker och färskost. Blanda blåbär med maizena och tillsätt blåbären till äggblandningen. Fördela fyllningen i formen. Avsluta med att strö över resten av degen.

Grädda kakan i ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna. Servera kakan som den är alternativt med vaniljsås, glass eller vispad grädde.