Skriv ut

Vaniljbullar, solbullar, krämbullar eller skolebullar? Spelar ingen roll vad du kallar det! Detta är så himla gott tycker jag, det enda problemet är att det är omöjligt att äta utan att slicka sig om munnen!

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

250 g vatten

575 g vetemjöl special

100 g socker

100 g smör

1 litet ägg

35 g jäst

1 tsk salt

1 tsk nymortlad kardemumma

Vaniljkräm

Topping

50 g smör

strösocker

Instruktioner

Blanda alla ingredienserna förutom salt till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet i ca 5 minuter. Tillsätt salt och öka

hastigheten till medel och kör minst 5 minuter, tills degen släpper kanterna, är homogen, blank och har bra glutenutveckling.

 

Dela degen i 60 g bitar och rulla små bollar som du låter ligger på bakbordet några minuter så spänningen släpper. Rulla varje degämne till en bulle.

Lägg på plåt och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur till dubbel storlek.

 

Sätt ugnen på 200 grader varmluft och låt ugnen bli riktigt varm. Spritsa en rejäl klick vaniljkräm mitt i varje bulle.

 

Baka en plåt i taget 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

 

Smält smöret. Pensla varje bulle med det smälta smöret och doppa bullarna i strösocker.