Falska wienerbröd i långpanna

Vad dessa bullar i långpanna har med wienerbröd att göra vet jag inte men förstår att de kallas så. Gott är det i alla fall och smidigt. Du kan med fördel dubbla receptet och göra en stor långpanna som passar till ugnen och så blir det 24 rejäla bitar. Jag gjorde på en mindre långpanna 20*30 cm och då blir det 12 bitar.

Deg
25 g jäst
1 tsk nystött kardemumma
1,5 dl rumsvarm mjölk
0,5 dl strösocker
1 st ägg
75 g rumstemperat smör
5 dl vetemjöl

Vaniljkräm
3 äggulor
0,75 dl strösocker
0,3 dl majsstärkelse
0,5 vaniljstång
2 dl standardmjölk
20 g osaltat smör

Fyllning
75 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 gnutta salt

Pensling och glasyr
1 st ägg till pensling
2 dl florsocker
cirka 1 msk vatten

Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt socker, ägg, smör, kardemumma och vetemjölet. Arbeta till en smidig deg i 10 minuter med maskin.
Låt jäsa i en timme.

Vaniljkräm
Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken.
Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.
Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och
under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda.
Plasta och låt svalna.

Dela degen i 2 delar och kavla ut den ena lika stort som en liten långpanna 20 * 30 cm och lägg den på ett bakplåtspapper i formen.
Bred på vaniljkrämen. Kavla ut resten av degen och bred på den andra fyllningen. Rulla ihop från långsidan.
Skär i 12 skivor och lägg dem på vaniljkrämen. Låt jäsa i cirka 45 minuter under bakduk.

Pensla med ägg och grädda ca 20-25 minuter i 180 C (varmluft). Låt svalna innan du ringlar över glasyren
(blanda florsocker och vatten till önskad konsistens).

10 kommentarer

  1. K

    Receptet verkar gott men stämmer inte med bilden

    • mattiascelinder

      HEj! VAd konstigt – stämmer inte bilden hos dig? Vad ser du för bild?

  2. Gunnel Karlsson

    Nej , receptet stämmer inte med bilden ! Bilden visar fyrkanter , I receptet står att man ska rulla ihop degen och därefter skära !

    • mattiascelinder

      Hej Gunnel! Förstår hur du tänker och kanske är receptet otydligt. Man kavlar ut en platta, breder på fyllning, kavlar ut nästa deg och fyller med fyllning och rullar ihop. Sen läggar man ”bullarna” på den första degplattan med snittytan uppåt. Gräddar och efter gräddning skär man fyrkantiga rutor som på bilden. Hoppas att det klarnar lite hur jag har gjort. // Mattias

      • Yvonne

        Kan man frysa dessa.

        • mattiascelinder

          Ja det kan man. Dock kan vaniljkrämen bli lite annorlunda när man tinar brödet.

      • Cilla Svensson

        Det är inte otydligt skrivet.

        • mattiascelinder

          Tack!

  3. Elisabeth Bredbacka

    Hallonsylt och mandelspån ser också ut att vara med

    • mattiascelinder

      Ja i den variant som jag hade på Instagram för ett tag sen. Man kan variera helt efter tycke och smak.

Lämna ett svar till mattiascelinder Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 mattiascelinder

Tema av Anders NorenUpp ↑