Skriv ut

Härliga små äppelbakelser fyllda med smörkola och färskostfrosting

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Botten

340 gr äpple, rivna

300 gr vetemjöl 

5 gr bikarbonat

7 gr bakpulver 

4 gr salt 

6 gr malen kanel

6 gr stött kardemumma 

220 gr ägg 

300 gr strösocker

260 gr olja 

Smörkola

100 gr farinsocker

225 gr vispgrädde, 40%

1 gr  flingsalt

140 gr ljus sirap

200 gr smör

Topping

300 gr vispgrädde

150 g färskost

60 g florsocker 

10 gr vaniljpasta

Instruktioner

Botten

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en bakform, 30 x 22 cm, med smör. Mjöla formens kanter lätt med vetemjöl och täck bottnen med bakplåtspapper. Sikta mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kademumma och kanel i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en annan bunke, minst 5 minuter med elvisp. Blanda sedan i olja och de torra ingredienserna. Rör till sist ner de rivna äpplena. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Prova med sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna helt i formen.

Smörkola

Koka råsocker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader. Rör emellanåt med en träsked speciellt mot slutet. Paddla smörkolan tills den svalnar något i en köksassistent och tillsätt sedan smöret i omgångar. Lägg plastfilm direkt mot ytan.Låt stå och stelna över natten i rumstemperatur.Fyll sedan på spritspåse.

Topping

Häll grädde, cream cheese, florsocker och vaniljpasta i en bunke och vispa tills du får en fast frosting. Fyll i spritspåse.

Montering

Skär kakan i 24 fyrkanter. Borra ett hål i varje kaka med hjälp av en stjärntyll. Fyll hålet med smörkola och spritsa på färskostfrosting