Skriv ut

Ett annorlunda sätt att baka klassiska lussekatter på. SÅ goda så prova gärna

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

Saffransdeg

225 g vatten

25 g saffranslag ( Om du inte har saffranslag så blanda 2 påsar saffran 1 g med 25 g vatten och låt stå några minuter.)

575 g vetemjöl special

100 g socker

100 g smör

1 litet ägg

35 g jäst

1 tsk salt

Fyllning

75 g mandelmjöl

75 g strösocker

100 g smör

2 msk vatten

Topping

50 g smör

Strösocker

Instruktioner

Blanda alla ingredienserna förutom salt till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet i ca 5 minuter. Tillsätt salt och öka

hastigheten till medel och kör minst 5 minuter, tills degen släpper kanterna, är homogen, blank och har bra glutenutveckling. Plasta in degen och låt vila i kylen i misnt 2 timmar.

 

Blanda alla ingredisenser till fyllningen.

 

Ta ut degen ur kylen och kavla ut till en rektangel, ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen och gör ett treslag. Vrid degen ett varv så du har skarven mot dig och kavla ut till ca 1 cm tjocklek. Skär remsor som är 1-1 1/2 cm breda och väger ca 60 g. Dra i remsan lite och forma en åtta av degen. Lägg den på plåt med bakplåtspapper med skarven neråt och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur eller till dubbel storlek.

 

 

Sätt ugnen på 220 grader varmluft och låt ugnen bli riktigt varm. Sätt in en plåt i taget och sänk samtidigt ugnsvärmen till 190 grader. Grädda i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

 

Smält smöret. Pensla varje bulle med det smälta smöret och doppa bullarna i strösocker.