Skriv ut

En härligt mjuk, seg och fantatiskt god rabarberkaka med mjuk maräng

  • Av: mattiascelinder

Ingredienser

Skala

Kaka

225 gr smör

400 gr socker

3 stora ägg

225 gr vetemjöl

75 gr mandelmjöl

10 gr kardemumma

5 gr salt

56 späda rabarber

Italiensk maräng

50 gr vatten

270 gr socker

135 gr äggvita

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Spänn ett bakplåtspapper i botten på en springform 24 cm och smörj kanterna. Vispa smör och socker vitt och krämigt.Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem i smeten. Bred ut smeten i formen och tryck ner skivade rabarber i smten. Grädda ca 45-50 minuter. Låt svalna.

Koka socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen når 110 grader så börja vispa äggvitorna. När sockerlagen är 121 grader häll sockerlagen i tunn stråle ner i äggvitorna under fortsatt vispning. Vispa på full effekt till smeten har svalnat och är fast maräng.

Spritsa generösa marängtoppar i ”hålrummet” på kakan och bränn av marängen med en gasolbrännare.

ENGLISH RECIPE

FOR THE CAKE
225 grams of butter

400 grams of sugar

3 big eggs

225 grams of flour

75 grams of almond flour

10 grams of cardemom

5 grams of salt

5-6 rhubarbs

FOR THE MERINGUE
50 grams of water

270 grams of sugar

135 grams of egg whites

DIRECTIONS

Preheat oven 175 degrees celcius. Prepare a baking tin, about 24 cm. Whisk the butter and sugar white and creamy. Add one egg at the time while whisking. Mix all the dry ingredients and add to the batter. Spread the batter in the baking tin and add chopped rhubarb. Bake for 45-50 minutes. Let cool.

Boil the sugar and water up to 121 degrees celcius. When it reaches 110 start hisking the egg whites, and once it reaches 121 pour it into the egg whites while whisking. Whisk on full effect until a cool and hard meringue.

Pipe the meringue on top of the cake and toast the meringue.

Did you try this recipe?

Tag @kostymbagaren and use the hashtag #kostymbagaren on instagram!